адреса
ОШ “ОЛГА МИЛУТИНОВИЋ”

36220  Годачица

Telefon i E-mail

Наша Facebook страница

Мени

Предмети

Дигитална библиотека

Стари храст у Годачици

СТАРИ ХРАСТ У ГОДАЧИЦИ

На часу обогаћеног једносменског рада ученици петог и шестог разреда су са наставником Новицом Милошевићем, данас обишли Стари храст у Годачици. Дроном су направили пар фотографија и видео запис предела око храста. Ученици су имали прилику да сазнају нешто више о самом храсту, управљали су дроном и снимали видео.

Стари храст у Годачици представља врсту храста сладуна и налази се у селу Годачици које територијално припада општини Краљево. Сладун је на надморској висини од 284 m, а површина коју он заузима распростирујући своју крошњу, чији пречник је 24.50 m, износи 5.88 ари и то је површина која је стављена под заштиту проглашавањем старог храста значајним природним добром.

Стари храст с разлогом носи тај епитет у свом називу. Процењена старост стабла је око 420 година. Осим старости, поменути храст може се „похвалити“ и својим карактеристикама које се тичу величине; пречник његовог дебла износи 2.09 m, измерен је на висини од 1.30 m од земље, а укупна висина стабла је 27 m.

Његова крошња је одличног здравља, очуваног; изузетно је развијена и њена пројекција послужила је за одређивање граница заштићеног природног добра. Прва грана на овом споменику природе јавља се на висини од 1.90 м од тла.

Стабло коме се истиче и декоративност као једна од основних одлика, под заштиту стављено је 2003. године, годину дана након што је извршен премер и након што су забележене његове карактеристике. На листи заштићених природних добара налази се под називом „Стари храст у Годачици“ и убраја се у трећу категорију, категорију у коју се уврставају значајна природна добра

На простору на коме се налази стари храст, храст из врсте сладуна, некада су се распростирале читаве храстове шуме.